همان طور که میدانید از پرکاربردترین وسایل در هر خانه یا محیط کاری یا دیگر اماکن آبگرمکن است که امروزه پیشرفت علم و فناوری و تلاش متخصصان سبب شده تا انواع مختلفی از آن را در بازار مشاهده نمایید.
یکی از جدیدترین این محصولات را میتوان آبگرمکن های برقی معرفی نمود به ویژه نوع آبگرمکن برقی مخزن دار که در میان هموطنان محبوبیت بیشتری را به دست آورده است. به طور کلی نوع آبگرمکن های برقی به علت اشغال فضای کم به سبب ابعاد کوچکی که دارند، عدم نیاز به لوله کشی و دودکش و در نتیجه عمر مفید بیشترشان افراد زیادی را برای خرید به سمت خود کشانده است.
با وجود جدید بودن و مزایایی که برای این نمونه از محصول وجود دارد امکان بروز مشکلات و خرابی نیز برای این آبگرمکن ها که به قطع نسبت به نوع آبگرمکن های گازی اجزای پیچیده تری را دارند، وجود دارد که ما در این مبحث تحت عنوان مشکلات آبگرمکن برقی و روش تعمیر آن بدان اشاره نموده ایم.
با ما همراه باشید تا بتوانید با این سری از مشکلات آبگرمکن برقی و راهکار رفع آن ها آشنا شوید تا در صورت بروز مشکل بتوانید دست به کار شده و به عنوان یک متخصص به رفع عیب پدید آمده بپردازید؛ البته که قبل از آن باید با اجزای تشکیل دهنده این آبگرمکن آشنا شوید و سپس به سراغ بررسی عیب و رفع آن بروید.
اجزای آبگرمکن برقی که باید آن را بشناسید
اجزاء و قطعات تشکیل دهنده آبگرمکن برقی از مواردی است که همان طور که در بالا بیان نموده ایم باید با آن آشنا باشید تا نه تنها بتوانید در صورت رخدارد یک عیب و مشکل به برطرف نمودن آن بپردازید؛ بلکه در زمان سرویس نیز بتوانید با آشنایی با این قطعات آبگرمکن برقی بدون نیاز به سرویس کار این وسیله گرمایشی را سرویس نمایید.
البته توصیه میشود که اگر اطلاعات شما مبتنی بر همین دست نوشته گردآوری شده است، بهتر است تنها به منزله ارتقای اطلاعات خود این مطلب را بخوانید و بر اساس استناد به آن دست به تعمیر و سرویس آبگرمکن خود نزنید و به سراغ یک تعمیر کار خبره در این زمینه بروید.
مخزن آبگرمکن
قسمتی که در درون آن آب، گرم نگه داشته میشود را به عنوان مخزن آبگرمکن میشناشند. در اصل جنس مخزن آبگرمکن برقی از نوع فلز مستحکمی است که لعاب کاری شده و در برابر با پوسیدگی و زنگ زدگی مقاوم است و از هوای محیط اطراف تاثیر کمتری را میپذیرد.
در این قسمت از آبگرمکن شما شاهد چهار لوله خواهید بود، یکی لوله ورودی آب سرد به مخزن، دیگری لوله خروج آب گرم از آبگرمکن، لوله شیر اطمینان که در صورت داغ شدن بیش از حد آب به صورت اتومات باز شده تا آب داغ اضافی بیرون ریخته شود و دمای آب کم شود. دیگر لوله تعبیه شده در این قسمت شیر تخلیه است که در صورت لزوم میتوانید از این قسمت آب مخزن را تخلیه کنیم.
ترموستات گازی
در اصل این قطعه از آبگرمکن یک کلید حرارتی است که به صورت اتوماتیک عمل مینماید و خود شامل قطعاتی چون بدنه، لوله موئی، لوله بلو، پیچ تنظیم، اهرم و کنتاکت های اتصال است. شما شاهد این قطعه در وسایلی نظیر سماور و توستر نیز هستید و اغلب بیشترین مشکل پدید آمده برای این وسایل مربوط به همین قطعه است.
لامپ خبر
قطعه دیگری که در مدار الکتریکی آبگرمکن به صورت موازی با هیتر نصب شده است را میتوان لامپ خبر معرفی نمود. این قطعه از آبگرمکن به صورت همزمان با روشن و خاموش شدن هیتر عمل مینماید و در واقع وظیفه زمان عملکرد المنت را به ما میدهد. درون این لامپ مقاومت های تعبیه شده است که با اتصال به همدیگر ولتاژ و جریان برق متصل شده را کاهش میدهند.
المنت یا هیتر
این قطعه در آبگرمکن های برقی وظیفه تبدیل انرژی الکتریکی به گرمایی و تامین حرارت لازم را به همراه دارد. جنس هیتر یا همان المنت از نوع نیکل یا کروم است و به منظور عدم اتصال برق این قطعه در زمان تولید در خاک چینی غلتانده میشود و به منظور مقاومت در برابر با اکسایش و زنگ زدگی روی سطح خارجی آن لایه نازکی از فلز فولاد را میکشند.
در اصل این قطعه از ابگرمکن در درون آب مخزن قرار میگیرد و به همین دلیل عایق های آن پلاستیکی هستند. لازم است به این نکته توجه داشته باشید اگر مخزن آبگرمکن خالی باشد و المنت روشن منجر به سوختن روکش پلاستیکی آن میشود و این موضوع نشت آب و اتصال جریان برق به بدنه آبگرمکن را به دنبال دارد.
انواع مشکلات و عیب یابی آبگرمکن برقی
حال با آشنایی به دست آورده از قطعات به کار رفته در آبگرمکن های برقی بهتر است به سراغ انواع مشکلات آبگرمکن برقی و نحوه تعمیر آنها برویم که در زیر مطرح ساخته ایم تا بتوانید در این باره نیز اطلاعات خود را ارتقا بخشید.
داغ نشدن آب در آبگرمکن برقی
قطعا یکی از مشکلاتی که در استفاده از آبگرمکن های برقی با آن مواجه شده اید را میتوان داغ نشدن آب در آبگرمکن برقی بیان نمود. در این صورت علت پدید آمدن این چنین مشکلی را میتوان قطعی جریان برق یا وجود مشکلی در المنت آبگرمکن بیان نمود که رفع این مشکل بدین صورت انجام میشود.
در صورت قطعی جریان برق باید منتظر وصل برق یا مشکلی که منجر به قطعی آن شده باشید تا برق وصل شود و سپس آبگرمکن برقی شما آب را به صورت گرم در اختیار شما قرار دهد.
در صورت وجود مشکل در المنت باید راهکار زیر را برای رفع عیب پدید آمده انجام داد:
- در ابتدا جریان برق را قطع کنید.
- پنل دسترسی به هیتر یا همان المنت را جدا کنید.
- سطح پلاستیکی هیتر را بردارید؛ اما حواستان باشد دستتان با سیم ها برخورد نکند.
- دکمه قرمز رنگ قرار گرفته بالای ترموستات که به آن دکمه تنظیم دما میگویند را بفشارید.
- در صورت درست نشدن با این روش باید المنت را بررسی نموده و در صورت لزوم آن را تعویض نمایید.
داغ بودن بیش از حد آب
همان طور که سرد بودن یا داغ نشدن آب یکی از عیوب و مشکلاتی است که در آبگرمکن های برقی پدید میآید، داغ بودن بیش از حد آب هم نیز از مشکلاتی است که در باب این وسایل گرمایشی وجود دارد. علت وجود این چنین مشکلی را میتوان تنظیم نبودن دکمه های ترمستات بیان نمود که تنظیم آن بدین صورت انجام میشود:
- قطع جریان برق
- جداسازی پنل محافظ، عایق پلاستیکی از المنت آبگرمکن
- چک کردن دکمه های ترموستات و سپس تنظیم هر دو پیچ ترموستات روی درجه 115 تا 125 فارنهایت
- نصب پنل، گارد و عایق پلاستیکی بر سر جای خود
- وصل نمودن جریان برق آبگرمکن
البته باید توجه داشته باشید که برخی از مواقع علت بروز این چنین مشکلی یعنی داغ شدن بیش از حد آب توسط آبگرمکن خرابی ترموستات است که در این صورت تعویض این قطعه از آبگرمکن به شما پیشنهاد میشود.
نشت و چکه کردن آب از آبگرمکن برقی
از دیگر مشکلاتی را که برای آبگرمکن های برقی نوع مخزن دار وجود دارد را میتوان نشت و چکه کردن آب از مخزن یا لوله های ورود و خروج آب به آبگرمکن بیان نمود. علت بروز یک چنین مشکلی را میتوان مربوط به شل بودن المنت ها یا خوردگی و پوسیدگی مخزن مرتبط دانست.
با توجه به علت های بیان شده سفت نمودن پیچ های شل شده المنت راهکاری است که برای رفع این مشکل به شما پیشنهاد میشود و اگر مشکل پیش آمده بر اساس خوردگی و پوسیدگی مخزن باشد تعمیر یا تعویض آن به شما پیشنهاد میشود.
آبگرمکن اتصال بدنه دارد
یکی از مشکلاتی که در برخی از آبگرمکن های برقی وجود دارد را میتوان اتصال جریان برق به بدنه آبگرمکن مطرح نمود. این مشکل زمانی رخ میدهد که سطح این سیستم گرمایشی فاقد سیم ارت باشد؛ پس برخورداری از سیم ارت برای این وسایل گرمایشی از نوع برقی ضروری است تا بتواند با تخلیه بار مغناطیسی اضافی به زمین یا تحریک فیوز خانه قطعی برق را انجام دهد.
روشن نشدن لامپ خبر در حرکت ترموستات در جهت عقربههای ساعت
همان طور که میدانید با روشن شدن آبگرمکن های برقی لامپ خبر در حرکت ترموستات در جهت عقربه های ساعت کار میکند که در صورت روشن نشدن آن باید به این که در آبگرمکن شما مشکلی وجود دارد، پی برد.
در باب رفع این مشکل باید جعبه اتصالات را باز کنید، سپس به بررسی و متصل بودن سیم ها توجه نمایید، در صورتی قطعی، اتصال این سیم ها منجر به کارکرد لامپ خبر خواهد شد. اگر در این صورت هم باز لامپ خبر روشن نشد احتمال سوختگی لامپ وجود دارد که در این صورت باید آن را تعویض نمود.
گرم نشدن آب با حرکت ترموستات و روشن شدن لامپ
شاید با وجود حرکت ترموستات در جهت عقربه های ساعت و روشن شدن لامپ باز هم شما دسترسی به آب گرم نداشته باشید که در این صورت وجود این مشکل را میتوان نشات گرفته از نرسیدن جریان برق به المنت یا سوختگی آن بیان نمود.
اگر نرسیدن برق علت بروز این چنین مشکلی باشد باز کردن جعبه اتصالات و پیدا کردن قطعی سیم و اتصال آن به حالت اولیه به رفع این مشکل کمک میکند؛ اما در صورت سوختگی المنت باید این قطعه از آبگرمکن تعویض شود.
سر ریز شدن آب از شیر اطمینان آبگرمکن برقی
مهمترین مشکلی که اگر در آبگرمکن های برقی رخ دهد علل متفاوتی را در بر دارد را میتوان سر ریز شدن آب از شیر اطمینان آبگرمکن برقی بیان نمود که این عوامل مسبب این حادثه را میتوان به شرح زیر بیان نمود:
- جوش خوردن کنتاکتهای ترموستات به یکدیگر: در صورت بروز این عامل چرخش ولوم در جهت مخالف میتواند کمک کننده به شما باشد. اگر در زمان قطع و وصل ترموستات، لامپ در دو حالت روشن باشد و صدایی از قطع و وصل شدن آن به گوش نرسد به حتم ترموستات شما دچار آسیب شده و منجر به سریزشدن آب از شیر اطمینان میشود که در این صورت باید تعویض گردد. تست سلامت ترموستات با اهم متر انجام میشود.
- خارج شدن لوله بلوی از مکان مربوط به خود: یکی از قطعاتی که ترموستات وجود دارد و محل قرارگیری آن در وسط المنت است را میتوان لوله بلو معرفی نمود که با بالا رفتن دمای آب از حد استاندارد گاز دورن لوله منبسط شده و به فانوسک ترموستات برخورد میکند تا کلید قطع شود. حال اگر این قطعه از محل مورد نظر خود خارج شود ترموستات قادر نخواهد بود با بالا رفتن دمای آب کلید برق را قطع کند، در این صورت آب از شیر اطمینان خارج میشود.
- نشتی گاز از ترموستات و خارج شدن گاز از آن: در درون ترموستات، گازی با نام اتر یا جیوه وجود دارد که نقش اصلی کنترل دمای آب گرم را برعهده دارد. در صورت وجود نشتی گاز از ترموستات و خارج شدن گاز از آن این قطعه به خوبی عمل نکرده و سرریز شدن آب را به دنبال دارد.
- تنظیم نبودن ترموستات: به طور کلی ساختار ترموستات بدین شکل است که که لوله بلو در آخرین حد خود هم نمیتواند آب به درجه حرارتی برساند که منجر به سرریزی آن شود؛ پس در این صورت با مواجه با سرریز شدن آب باید به سراغ تنظیم و پیچاندن پیچ ها ترموستات بروید.
زرد و بد بو بودن آب آبگرمکن
از مشکلات دیگری که به حتم برای یک دفعه هم شده با آن رو به رو شده اید را میتوان زرد و بد بو بودن آب آبگرمکن بیان نمود. علت وجود زردی آب را میتوان زنگ خوردگی درون مخزن آبگرمکن بیان نمود که با تعویض آن میتوانید به رفع این مشکل فائق آیید.
علت بوی بد آب نیز در این وسایل گرمایشی را میتوان نیاز به تعویض میله درون مخزن بیان نمود یا میتوانید با تصفیه کردن آب و باکتری زدایی آن به رفع بوی بدن آب درون آبگرمکن کمک نمایید.
ایجاد سر و صدای غیرطبیعی در آبگرمکن
گاها در کارکرد آبگرمکن های برقی صدای غیر طبیعی را میشنوید که این خود نشان از وجود مشکلی در این وسایل است. مشکلی که علت آن رسوب گرفتن آبگرمکن و به دنبال آن جوش آمدن آب درون مخزن است.
راهکار رفع این مشکل برداشتن رسوب و رسوب زدایی آبگرمکن است در حالی که اگر با این راهکار بازهم مشکل رفع نشد و آبگرمکن شما دارای سر و صدا بود باید به فکر تعویض مخزن برای برطرف شدن این سر و صدا ها باشید.
نکات ایمنی در استفاده از آبگرمکن برقی
وقتی انتخاب شما آبگرمکن های برقی از نوع مخزن دار برای خرید است، بهتر است در باب جلوگیری از مشکلاتی که برای آبگرمکن های برقی به وجود میآید، به نکات ایمنی در استفاده از آبگرمکن برقی توجه داشته باشید تا بتوانید با طول عمر بیشتری از این محصولات مواجه شوید که در زیر به این نکات اشاره نموده ایم که در زمان راه اندازی، نصب و استفاده باید بدان توجه شود.
- یکی از مهمترین قطعات در آبگرمکن های برقی که باعث دفع خطرات و حوادث احتمالی این محصولات است را میتوان ترموستات گازی معرفی نمود که حتما باید از صحت و سلامت آن اطمینان حاصل نمود.
- نکته ضروری در باب نصب و راه اندازی آبگرمکن برای عدم بروز مشکل در این وسایل استفاده از سیستم حفاظت اتصال بدنه یا همان سیم ارت است که باید نصب شود.
- بهتر است این سری از آبگرمکن های برقی یکسره روشن نباشند و به ازای هر یک ساعت روشن بودن ده دقیقه خاموش شود.
- حتما از وجود شیر اطمینان در این آبگرمکن ها مطمئن شوید و در صورت عدم وجود آن به هیچ وجه از این آبگرمکن استفاده نکنید.
- نشان دهنده دما و حرارت آبگرمکن را به صورت مداوم چک کنید.
- در صورت خالی بودن مخزن آبگرمکن آن را روشن نکنید؛ چرا که در این صورت به المنت دستگاه آسیب وارد میشود و در این صورت نشتی آب و سوختگی و خرابی را مشاهده خواهید کرد.