همان طور که میدانید هر دستگاهی از قطعاتی تشکیل شده اند که هر کدام از این قطعه ها وظیفه خاصی را برای انجام عملیات و کارایی آن دستگاه به همراه دارند و در کولر آبی نیز یک قطعه مهمی وجود دارد که در صورت نبود آن، این نوع از وسیله سرمایشی کارایی مدنظر را نخواهد داشت.
در معرفی این قطعه به عنوان یکی از قطعات اصلی و مهم در کولر را میتوان پمپ کولر آبی بیان نمود که خنک سازی هر چه بیشتر باد کولر را بر عهده دارد و دلیل آن انجام آبرسانی به پوشال های کولر به عنوان وظیفه این قطعه است.
اگر این قطعه از کولر دچار مشکل و اختلالی شود یا به عبارت خیلی ساده تر بسوزد شما شاهد باد گرم کولر خواهید بود؛ از همین رو گروه مشاورین مجرب و متبحر شرکت کاوه کویر به عنوان برترین تولید کننده های کولر آبی مبحثی را در این زمینه گردآوری نموده اند تا یاری رسان شما باشد.
مطلبی با این مضمون که دلایل سوختن پمپ کولر و راهکار های رفع آن چیست تا شما بتوانید از کولر آبی خود بدون دغدغه از خرابی و سوختن پمپ آن که کارایی کولر آبی را کم میکند برسید و بتوانید بدون دغدغه از این موضوع تابستان خود را سپری کنید؛ پس با ما همراه باشید.
نحوه عملکرد پمپ کولر آبی
همان طور که میدانید و در ابتدا نیز بدان اشاره شده است در اصل وظیفه آبرسانی به پوشال به جهت ارائه باد خنک توسط کولر بر عهده پمپ کولر آبی است. با این تفسیر میتوان نحوه عملکرد پمپ کولر آبی را بدین گونه شرح داد که در کولر های آبی همیشه مقداری آب در کفی ذخیره هستند که این آب توسط همین پمپ یا به عبارت دیگر واتر پمپ به داخل سه راهی های توزیع کننده آب قرار گرفته در بالای پوشال های کولر هدایت میشوند.
هدایت آب از طریق سه راهی بر روی پوشال یا حتی پد هایی که در کولر های آبی سلولزی قرار دارند سبب خیس شدن پوشال ها میگردند و از این رو با ورود هوای گرم به داخل کولر و برخورد با پوشال های خیس شده، هوای خنکی به دست میآید که توسط چرخش پروانه به داخل کانال های کولر هدایت میشوند.
با این توضیحات میتوان در اصل نقش پمپ آب در کولر های آبی را افزایش میزان راندمان و تولید هوای خنک برای کولر دانست که در صورت حذف آن از کولر ها شاهد عملکرد این وسیله هم چون یک پنکه خواهید بود که هیچ گونه بازدهی تولید هوای خنک را ندارد.
برخی بر این باورند که با این توضیحات بیان شده اگر در زمان روشن کردن کولر پمپ آب قطع باشد نه تنها شاهد خنکای مطلوب نخواهید بود بلکه ممکن است موتور کولر آبی شما بسوزد که اصلا چنین نیست و علت سوختن موتور کولر در این زمینه یا نبود خنکای مطلوب را میتوان به دلیل گرمای بالای موتور به علت نبود آب به عنوان خنک کننده در این وسیله دانست.
با توجه به این توضیحات قطعا به این موضوع پی برده اید که نتیجه نهایی کار یک کولر آبی به پمپ آن وابسته است و اگر به هر علت پمپ دچار سوختگی شود، پروسه عملکرد کولر ناقص خواهد ماند که در ادامه به دلایل سوختن پمپ کولر به همراه راه های پیشگیری آن پراخته ایم.
البته قبل از بیان راهکار های ذکر شده و پاسخ به چرایی سوختن پمپ کولر به بیان و معرفی قسمت های مختلف پمپ آب کولر آبی و وظیفه ای که هر کدام از آن برعهده دارند، پرداخته ایم تا بتوانید با شناختی کامل از این قطعه حساس و مهم در کولر اطلاعات خود را ارتقا دهید.
اجزای تشکیل دهنده پمپ کولر آبی
همین قطعه حساس و مهم در کولر ها خود از اجزایی تشکیل شده اند که هر کدام به نوبه خود برای عملکرد نهایی ذکر شده در باب پمپ وظیفه ای را بر عهده دارند که در زیر نه تنها به معرفی این اجزای تشکیل دهنده پمپ کولر آبی بلکه وظیفه و کارآیی که بر عهده هر یک از این اجزا قرار دارد، پرداخته ایم.
هر پمپ کولر آبی یا واتر پمپ از اجزایی با عملکرد زیر تشکیل شده اند:
- کلاهک پمپ: یکی از اجزای پمپ کولر را میتوان همین کلاهک پمپ بیان نمود که به عنوان یک محافظ در قسمت بالای آن تعبیه شده تا از ورود آب به قسمت الکتروموتور پمپ جلوگیری نماید.
- پایه پمپ: بخشی از پمپ کولر های آبی را میتوان پایه پمپ معرفی نمود که در قسمت کفی کولر قرار دارد تا عمل پمپاژ آب را به پوشال یا پد ها انجام دهد.
- پروانه پمپ: پروانه پمپ کولر های آبی دارای 3 تا 4 پر هستند و وظیفه چرخش آب در درون پمپ را برعهده دارند. در اصل این قطعه به صورت یک توربین عمل مینماید.
- چپقی پمپ: در اصل چپقی پمپ لوله ای کوتاه برای اتصال پمپ به شلنگ است که آب خروجی پمپ را به سه راهی توزیع کننده آب بر روی پوشال منتقل میکند.
البته باید به این مطلب نیز توجه داشته باشید که همین اجزای تشکیل دهنده پمپ کولر آبی خود از دو بخش الکترو مکانیکی و مکانیکی تشکیل شده اند که بخش موتور و پروانه پمپ در قسمت الکترو مکانیکی قرار دارد، قطعاتی که از طریق میله مخصوص به هم متصل شده اند و جنس ورقه های آن از استیل یا آهن سیلیس دار است.
حال که توانسته اید شناخت خود را از این که پمپ کولر چیست و اجزای تشکیل دهنده و وظیفه آن کدام است، بالا برید بهتر است به سراغ بحث عللی که سبب خرابی یا سوختن پمپ کولر میشود و راهکار های جلوگیری از این مشکلات برویم که در ادامه بدان پرداخته ایم.
عواملی که سبب سوختن پمپ آب کولر آبی میشوند!
قطعا برای شما هم پیش آمده است که با وجود روشن نمودن موتور کولر انتظاری را که از خنکی این وسیله سرمایشی دارید، حس نمیکنید و شاهد باد گرم آن هستید که این موضوع میتواند به علت بروز عواملی که سبب سوختن پمپ آب کولر آبی میشوند، دانست که در ادامه این عوامل را بیان نموده ایم:
خشک ماندن پمپ آب کولر های آبی
یکی از عللی که شاید به خودی خود سبب سوختن موتور کولر نشود؛ اما با سوختن پمپ امکان سوختگی موتور را نیز به همراه دارد را میتوان خشک ماندن پمپ آب کولر های آبی بیان نمود. به همین جهت است علت داغ شدن پمپ کولر و در نهایت سوختگی آن را میتوان به علت عدم وجود آب کافی برای پمپاژ بیان نمود.
به طور مثال فکر کنید کلید پمپ آب را زده اید و موتور کولر را روشن نموده اید؛ اما هیچ آبی در کفی کولر نباشد تا پمپاژ آب بر روی پوشال انجام شود در این صورت است که سوختن پمپ کولر آب رخ میدهد.
دلایل زیادی در این زمینه وجود دارند که سبب میشود تا خشک ماندن پمپ کولر رخ دهد که از جمله آن میتوان موارد زیر را بیان نمود:
- خرابی سه راهی توزیع کننده آب
- مسدود بودن شلنگ آب کولر
- وجود نشتی در شلنگ آب یا بدنه کولر
- خرابی و یا تنظیم نبودن شناور کولر
- ورود آب به داخل قسمت الکتروموتور پمپ
همان طور که بیان شده است پمپاژ آب توسط پمپ و انتقال آن به سه راهی قرار گرفته بر روی پوشال از وظیفه ای است که پمپ کولر بر عهده دارد، حال اگر سختی آب باعث انسداد لوله ها در این میان شود، مسیر خروجی لوله آب بسته شده و در نتیجه ورود آب به داخل قسمت الکتروموتور پمپ رخ میدهد.
ورود آب به این قسمت خود از دلایلی است که منجر به سوختن پمپ کولر آبی میشود. البته نه تنها مسدودی بلکه حتی نصب نادرست سه راهی و پمپ آب نیز منجر به ریخته شدن آب بر روی پمپ شده که این خود نیز منجر به سوختگی آن میشود.
عدم روغن کاری پمپ کولر منجر به سوختن یا نیم سوز شدن پمپ میشود
موتور پمپ آب هم چون سایر وسایل الکتریکی که با برق کار میکنند و نیازمند روغن کاری هستند نیز باید روغن کاری شود؛ چرا که تنها همین روغن است که سبب چرخش منظم موتور پمپ میشود. البته که اگر در مدت زمان طولانی این کار انجام نشود، موتور پمپ در حالت خشک کار میکند و در نتیجه احتمال نیم سوز شدن یا سوختگی پمپ وجود دارد.
تشخیص عدم روغن کاری پمپ کولر که منجر به سوختن یا نیم سوز شدن پمپ میشود را میتوانید از روی صدای پمپ آب کولر نیز تشخیص دهید؛ چون در صورت خشک کار کردن این قطعه صدای تولید آن آسایش را از شما سلب مینماید.
ورود اجسام خارجی و رسوبات به داخل پروانه پمپ آب
همان طور که میدانید پمپاژ آب از کفی کولر توسط چرخش پروانه به سمت لوله های آب توزیع کننده روی پوشال ها از طریق پمپ انجام میشود که در این صورت اگر جرم یا اجسام خارجی در کفی کولر وجود داشته باشد، مانع از چرخش پروانه ها میشود در نتیجه فشار مضاعفی به موتور پمپ وارد شده و منجر به سوختگی آن میشود.
به همین علت برخی از سرویس کاران کولر های آبی پیشنهاد میکنند که از یک توری در قسمت زیرین پمپ آب استفاده شود و هر چند وقت یکبار به تعویض آن دست بزنید تا از ورود اجسام خارجی به بدنه و پره های پمپ آب جلوگیری شود.
البته که باید توجه داشته باشید برای استفاده از کولر آبی حتما کفی کولر را تمیز کنید تا لجن های باقی مانده در آن به طور کامل پاک شوند؛ چون در غیر این صورت نیز هم چون رسوب در قسمت پمپ ورود کرده و سبب شده تا با بسته شدن راههای آبی و فشار مضاعف پمپ کولر بسوزد.
کثیف بودن پوشال های کولر آبی
از دیگر عللی را که منجر به سوختن واتر پمپ در کولر ها میشود را میتوان کثیف بودن پوشال های کولر آبی بیان نمود. شاید با شنیدن این موضوع کمی متعجب شوید؛ اما موضوعی کاملا مهمی است که غفلت از آن منجر به سوختن این قطعه از کولر میشود.
اگر پوشال ها کثیف باشند وقتی آب از طریق سه راهی توزیع کننده به آن میرسد تا خیس شود این جرم و رسوبات به سمت کفی کولر سرریز میشوند و از آن جایی که پمپ آب درون کفی را دوباره پمپاژ میکند این رسوبات به داخل پمپ و پروانه نفوذ کرده و در نتیجه مسدود شدن آن منجر به کار نکردن پمپ و سوختگی آن میشود.
توصیه های که برای جلوگیری از سوختن پمپ آب کولر به شما پیشنهاد میشود
به قطع با توجه به وظیفه پمپ کولر به عنوان یک قطعه حساس در کولر های آبی و عللی که منجر به سوختن این واتر پمپ میشود به دنبال کارهایی برای جلوگیری از سوختن پمپ آب و نگهداری از آن هستید که در زیر توصیه های که برای جلوگیری از سوختن پمپ آب کولر به شما پیشنهاد میشود، که بدین شرح است:
- روغن کاری پمپ کولر آبی در بازه زمانی های مشخص و به طور مرتب
- شستشوی بدنه و کفی کولر برای از بین بردن رسوبات
- بررسی سه راهی توزیع کننده آب بر روی پوشال ها که دچار مسدودیت نباشد.
- تعویض سالانه پوشال ها
- تنظیم شناور به منظور تنظیم میزان آب قرار گرفته در کفی کولر
- بررسی شلنگ آب متصل به کولر که از رسیدن آب کافی به کولر شما را مطمئن سازد.
راهکار های تست سلامت پمپ کولر آبی
قطعا وقتی به سراغ سرویس کولر میروید یا کولر شما دچار مشکلی شده است اولین موضوعی که به دنبال بررسی و صحت سلامتش هستید تا مطمئن شوید که مشکل پیش آمده از این قطعه نیست را میتوان بررسی سلامت پمپ کولر بیان نمود که دارای یک سری از راهکار هایی است که در زیر به عنوان راهکار های تست سلامت پمپ کولر آبی بدان اشاره نموده ایم.
روش اول، اتصال مستقیم پمپ کولر به برق
در این روش باید در ابتدا رعایت نکات ایمنی را در نظر گرفته و با احتیاط پمپ کولر آبی را از بدنه آن جدا کنید؛ سپس دو سیم متصل به پمپ کولر شامل سیم فاز و نول را به صورت مستقیم به دو شاخه برق وارد نمایید. اگر پمپ آب سالم باشد بعد از اتصال به برق کار خواهد کرد در غیر این صورت و سوختن پمپ، شما شاهد کار این قطعه نخواهید بود.
بازهم توصیه میشود که به حتم نکات ایمنی را رعایت نمایید و برای انجام و تست این راهکار سلامت پمپ کولر به حتم از دستکش مخصوص استفاده نمایید تا خدایی ناکرده دچار مشکلی نشوید.
تست پمپ کولر از طریق شیلنگ و آب
بعضی از مواقع با وجود روشن شدن پمپ کولر باز هم مشکل پیش آمده برای کولر شما از این همین قطعه خواهد بود؛ چرا که احتمال نبود توانایی پمپاژ آب در این قطعه مسبب این مشکل خواهد بود. برای تست پمپ کولر به منظور بررسی این موضوع تست پمپ کولر از طریق شیلنگ و آب به شما پیشنهاد میشود.
در این روش شما نیازمند یک سطل آب و شیلنگ هستید، بدین صورت که سطل را از آب پر کنید و پمپ را تا قسمت بالای پایه داخل سطل قرار دهید و سپس شیلنگ را به لوله ورودی پمپ اتصال داده و در نهایت پمپ کولر را به صورت مستقیم به برق وصل کنید.
اگر چه در این روش پمپ آب کولر سالم باشد به قطع پمپاژ آب داخل سطل از طریق شلنگ انجام میشود، در غیر این صورت پمپ خراب است و نیاز به تعویض و یا تعمیر خواهد داشت. در این مورد این که بگوییم بهتر است به سراغ تعمیر یا تعویض پمپ کولر آبی بروید را میتوان مربوط به در نظر گرفتن این المان ها بیان نمود که:
اگر علت خرابی پمپ کولر به دلیل شکستگی پروانه، خشک بودن قسمت های مکانیکی پمپ یا گرفتگی مسیر ورودی پمپ باشد یا حتی مشکل برق رسانی به آن باشد را میتوان با راهکارهایی نظیر تعمیر پمپ آب با روش های تعویض پروانه های شکسته، روغن کاری پمپ، رفع انسداد مسیر ورودی آب و اصلاح سیستم برق رفع و تعمیر نمایید؛ اگر چه مشکل پمپ شما سوختگی باشد دیگر تعمیر فایده نداشته و باید به سراغ تعویض آن بروید.
مطلب جمع آوری شده در زمینه دغدغه ای که در باب کولر های آبی و پمپ آن برای هموطنان وجود دارد توسط مشاورین مجرب و متبحر شرکت تولیدی کاوه کویر تهیه شده است تا با خیالی آسوده از این اطلاعات و در نظر گرفتن نکات ایمنی بتوانید به رفع این مشکل بپردازید.
البته که باید به این موضوع نیز توجه داشته باشید خرید کولر باکیفیت نیز در این زمینه از مسائل مهمی است که میتواند دغدغه شما را در باب مشکلاتی که گاها در همان زمان اولیه خرید کولر برایتان پیش میآید در امان نگه دارد.
به طور مثال خرید کولر کاوه کویر یکی از برترین های عرضه کننده وسایل سرمایشی است که کیفیت محصولات خود را به صورت تضمین شده به شما تحویل میدهد. کیفیتی که نه تنها مربوط به قطعات مورد استفاده در کولر است بلکه از لحاظ جنس بدنه و پوشال یا پد به کار رفته نیز کیفیت بالا را در بر دارد.
درست است که رعایت نکات ذکر شده به شما کمک مینماید تا مشکلی برای پمپ آب کولر آبی شما پیش نیاید؛ اما خرید محصولی با کیفیت نیز در این زمینه بی تاثیر نیست که شما با مجموعه شرکت کاوه کویر بدان دست خواهید یافت.