انتخاب کولر آبی (Evaporative Cooler) در میان ایرانیان بسیار رواج دارد و بنابر دلایلی این نوع از سیستم های سرمایشی یکی از پرتقاضاترین و پرفروش ترین نوع سیستم های سرمایشی در ایران است.
این کولرها می توانند هم خنکی هوا را تامین کرده و هم آنکه خشکی هوا را برطرف سازند و رطوبت ملایمی را در هوا منتشر کنند؛ از این رو کولرهای آبی را نمی توان در مناطق مرطوب و شهرهایی که نزدیک دریا هستند، استفاده کرد.
کولرهای آبی به دو صورت پلیمری و فلزی تولید میشوند که نوع فلزی آن به صورت کولری فلزی پوشال و کولر فلزی سلولزی ارائه میشود و نوع پلیمری این نوع از سیستم های سرمایشی آبی که بدنه آن متفاوت از کولرهای فلزی است و به دلیل قیمت بالاتر تقاضا و خرید کمتری دارد.
همه میدانند که هر اندازه میزان خشکی هوا بیشتر شود، مسلما توان کولر آبی باید بیشتر باشد و علاوه بر آن عواملی از جمله زاویه گیری، شمالی یا جنوبی بودن ساختمان و همچنین قرار گرفتن کولر در پشت بام، می توانند بر خنک سازی بیشتر فضا تاثیر بسزایی داشته باشند.
دانستن نکات طلایی در مورد انتخاب کولر آبی، می تواند تابستان دلنشین و خوبی را برای افراد رقم بزند و این انتخاب باید با توجه به شرایط آب و هوای منطقه و همچنین متراژ خانه باشد.
با انواع کولر آبی فلزی بیشتر آشنا شویم
همانطور که گفتیم، کولر آبی فلزی به دو صورت پوشالی و یا سلولزی ارائه می شود؛ البته این نوع تقسیم بندی برای کولرهای ثابت است که روی پشت بام یا تراس قرار می گیرند و شامل کولرهای متحرک و یا کولرهای پرتابل نیست.
کولرهای متحرک یا پرتابل برای محیط های کوچک و مغازه ها مناسب هستند و امکان قرار دهی این نوع از کولرهای آبی در هر جایی از ساختمان ممکن است.
روند کارکرد کولرهای آبی پوشالی با کولرهای آبی سلولزی یکسان است با این تفاوت که در کولرهای سلولزی به جای قرار گرفتن پوشال هایی که از جنس چوب های نازک است، پدهای سلولز متراکم قرار گرفته است که بر خلاف پوشال ها، نیاز به تعویض هر سال آنها نیست و همچنین به دلیل تراکم و خاصیت جذب پذیری بیشتر آب، سرما و هوای خنک تری را ارائه میدهند.
کولرهای ثابت آبی پوشالی و سلولزی بر اساس نحوه هوادهی در دو نوع بالازن و جلو زن طراحی شده اند که دریچه جلو زن ها در یکی از اضلاع کناری قرار دارد و مناسب پشت بام هستند؛ بر خلاف کولرهای بالا زن که دریچه آن ها در قسمت سقف طراحی شده است و برای بالکن، حیاط و یا تراس واحدهای مسکونی مناسب هستند.
بر اساس متراژ خانه ام، چگونه کولر آبی انتخاب کنم؟
آیا میدانید که اگر انتخاب کولر آبی بر اساس متراژ خانه صورت نگیرد و از کولرهای آبی با ظرفیت پایین برای متراژ بزرگ خریداری شود، استفاده کننده مجبور است بیش از حد از آن کار بکشد و منجر به خرابی کولر میشود؟
ظرفیت کولرهای آبی بر اساس واحد بین المللی CFM یا cubic feet per minute است و در ظرفیتهای مختلفی اعم از کولر آبی کوچک 3800، 4000، 5800، 6000 و 8000 ارائه میشوند که این کولرها نشان میدهند در هر دقیقه چه میزان از فوت مکعب، فضا و محیط را خنک میسازد و این فوت ها نشان میدهند که کولر با چه ظرفیتی است.
برای آنکه یک خریدار کولر آبی، ظرفیت کولر آبی را بر اساس واحد محاسبه کند، باید طول و عرض ساختمان و فضای مورد نیاز را در نظر داشته باشد و با ضرب کردن طول و عرض ساختمان، مساحت را با متر مربع به دستآورد و با یک محاسبه ساده، متر مربع را به فوت مکعب تبدیل کند و با تقسیم کردن متراژ ساختمان بر عدد 0/027 می تواند متراژ خانه را بر اساس فوت مکعب به دستآورد و سپس مقدار فوت مکعب را در ارتفاع سقف خانه که در حدود 2 یا 2/5 است، ضرب کند؛ پس می توان گفت که فورمول انتخاب کولر آبی فلزی چه از نوع پوشالی و چه از نوع سلولزی به منظور محاسبه ظرفیت کولر بر اساس متراژ خانه و فضا برابر است با:
متراژ ساختمان (متر مربع) ÷ 0/027 × 2
برای مثال خانه و فضایی با متراژ 100 متر مربع است. در مرحله اول برای آنکه متراژ متر مربع را به فوت مکعب تقسیم کنیم، باید 200 را تقسیم بر 0/027 کرده و سپس عدد به دست آمده را بر 2 ضرب کنیم. عددی که به دست می آید به شما 7400 است که این عدد نشان می دهد که کولر آبی 7000 برای این متراژ از خانه مناسب است.
این فورمول حداکثر قدرت سرمایش را نشان می دهد و می توان ظرفیت های کمتر را نیز انتخاب کرد.
کولرهای آبی در مناطق مرطوب، بازدهی ندارند
از آنجایی که کولرهای آبی بر مبنای تبخیر آب و ایجاد رطوبت می توانند فرآیند خنک سازی و سرمادهی را انجام دهند؛ از این رو در مناطق مرطوب بازدهی خوبی ندارند؛ در واقع طراحی کولرهای ابی فلزی بدین صورت است که یک اتاقک فلزی طراحی شده و در آن تعدادی واسط تبخیری وجود دارد که ایجاد سرما و فرایند تبخیر آب از طریق الکترو پمپ صورت میگیرد و پروسه خنک سازی انجام میشود.
اجزای یک کولر آبی اعم از بدنه، فن، درپوش، پمپ گردش آب، مخزن آب، شیر شناور، لوله های توزیع آب و موتور الکترونیکی، دست به دست هم می دهند تا رطوبت را وارد مکان کرده و از خشک شدن فضا و محیط جلوگیری کنند.
عملکرد در این نوع از کولرهای ابی بدین صورت است که آب توسط پمپ وارد مخزن شده و به پوشال ها و یا پدهای سلولزی می رسد و الکتروموتور با کمک تسمه، سبب چرخش فن شده و بدین صورت هوای خارجی وارد محفظه داخلی می شود و جریان هوا از پوشال ها و یا پدهای سلولزی که خیس و مرطوب هستند، عبور کرده و سبب انتقال هوای سرد از دریچه کولر به فضای بیرون میشود.
جذب رطوبت پدهای سلولزی بیشتر از پوشال هاست و همچنین گرد و خاک بسیار کمتری میتواند از این پدها عبور کند؛ از این رو می تواند هوای خارج شده از این نوع کولرها را بدون آلودگی و گرد و خاک دانست.
در مناطقی که دمای هوا از 39 درجه بیشتر می شود، بهتر است از کولرهای سلولزی که رطوبت رسانی و خنک سازی بیشتری دارند، استفاده شود.
کولرهای آبی برای مناطقی که رطوبت بسیاری دارند و یا مناطق جنوبی که دمای 43 درجه دارند، مناسب نیست؛ در واقع پرتاب و انتقال قطره های آب در حین کارکرد کولر آبی سبب بالا رفتن میزان رطوبت هوا می شود.
فرسودگی پوشال ها و پدها می تواند از دلایل اصلی افزایش رطوبت هوا شود؛ از این رو توصیه می شود که پوشال ها و پدها هر ساله تعویض شوند و همچنین رسوب زدایی کولرهای آبی و سرویس های دوره ای می تواند سبب کاهش رطوبت هوا شود.
با روش هایی ساده می توان کارآیی کولرهای آبی را بهتر کرد
بعد از آنکه بر اساس محیط و متراژ خانه و فضا، کولر آبی خریداری شد، یک خریدار میتواند سیاست به خرج دهد و با روشهایی ساده، سبب افزایش کارآیی کولرهای آبی شود و با این ترفندهای ساده، تابستان خنک تری را رقم بزند.
ساخت سایبان مزایای بی شماری دارد
تاثیرات مثبت و مزایایی که ساخت سایبان برای کولرهای آبی دارد، صرفه جویی در مصرف برق و انرژی، افزایش عمر کولر و تولید هوای خنک است؛ در واقع تابش مستقیم نور خورشید سبب شده تا هوای داخل کولر گرم شود و این هوای گرم به داخل ساختمان منتقل شود.
تعویض پوشال ها
عدم تعویض پوشال ها، علاوه بر آنکه سبب خنککنندگی کمتر و میزان رطوبت بیشتر هوا شده، سبب بروز بیماری های حساسیت ها و ریوی نیز میشود. پوشال ها به مرور زمان رسوب گرفته و گرد و خاک وارد آن ها می شود و بدین صورت محل مناسبی برای قارچ ها و باکتری هاست و تعویض زود هنگام این پوشال ها از بروز باکتری ها در هوا جلوگیری کرده و همچنین هوای خنک تری را تولید می کند.
موتور کولر آبی، قلب تپنده است
گردش هوا به کمک موتور کولر صورت می گیرد که سالم بودن آن سبب عملکرد بهینه می شود. زدودن گرد و غبار از موتور و روغن کاری سبب کارکرد بهتر آن می شود. برای روغن کاری موتور کولر، باید درپوش یاتاقان را باز کرد و روغن موتور را داخل یاتاقان ریخته شود؛ به گونه ای که از درپوش سرازیر شود.
پس از آن باید پروانه یا محور فن را چرخاند تا روغن به خوبی جذب شود.
انتخاب بهترین برند کولر آبی
درست است که موارد گفته شده می تواند در انتخاب کولر آبی مناسب مؤثر باشد؛ ولی انتخاب بهترین برند کولر آبی یکی از اقدامات ضروری برای خریدار است. برندها و مارک های معتبر و معروف از قبیل کولرهای کاوه کویر به استانداردهای جهانی نزدیک ترند و از آنجایی که این برندهای معتبر از با بهترین قطعات موتور، جنس بدنه، الکترو پمپ و… مونتاژ شده اند، می توانند بهترین عملکرد را داشته باشند و آسایش و راحتی بی نظیری را برای خریداران رقم بزنند.
پوشش رنگ مقاوم روی بدنه فلزی کولرهای کاوه کویر، موتور قوی، تکنولوژی برتر و تولید صدای کمتر در حین کار کردن از ویژگی های این برند و مارک است.