با آنکه بعد از تولید کولرهای آبی، کولرهای گازی و انواع پکیج های خنک کننده روی کار آمدند؛ ولی همچنان این سیستم های سرمایشی آبی یکی از اصلیترین و پراستفاده ترین سیستمهای سرمایشی محسوب میشود و دلیل آن قیمت ارزان تر آن به نسبت بقیه سیستم های خنک کننده، مصرف کم برق و اینکه بیشتر قسمت های کشورمان را آب و هوای خشک فرا گرفته، میباشد.
از طرفی با پیشرفت در صنعت تولید، نسل جدیدی از سیستم های سرمایشی به نام کولرهای پلیمری آبی روی کار آمدند که این تحول عظیم سبب شد تا افراد به جای خرید کولرهای گازی با قیمت های گزاف و مصرف برق بالا، به سراغ این کولرهای آبی جدید بروند.
در این مقاله، متخصصان شرکت کاوه کویر بر آن شدند تا روش های بالا بردن راندمان و عمر مفید کولر آبی را بیان کنند. مهم نیست که کولر آبی شما از نوع فلزی است یا پلیمری، کولر آبی سلولزی را انتخاب کرده اید یا کولر فلزی؛ بلکه با روش هایی ساده و ابتدایی میتوان عمر این سیستم های سرمایشی آبی را بالا برد.
سرویس کردن کولرهای آبی قبل از شروع فصل تابستان
سرویس کردن کولرهای آبی قبل از شروع فصل گرما و استفاده مداوم از این دستگاه، سبب می شود تا با قدرت بیشتر فعالیت کند و بهتر است این کار دست متخصصین مربوطه انجام شود و اگر افراد قصد دارند سرویس کولر آبی را خودشان در منزل انجام دهند، بهتر است دانش و اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرند.
سرویس کولرهای آبی فقط تعویض پوشالها یا پدهای سلولزی نیست؛ بلکه بررسی و روغن کاری موتور، بررسی پمپ آب و اطمینان از سالم بودن آن، شست و شوی بدنه، شست و شوی حلزونی (مخزن حلزونی با گذشت زمان با ذرات و غبار پر می شود)، تعویض تسمه، بررسی و روغن کاری یاتاقان، روغن کاری پولی و تراز کردن شناور است.
نصب سایبان
نصب سایبان برای کولرهای آبی که در پشت بام است، بسیار ضروری است و سبب بالا رفتن کیفیت هوای خنک میشود. از طرفی کولرهایی که در پشت بام قرار دارند، عمرشان به دلیل قرار گرفتن در زیر نور آفتاب و تابش مستقیم نور خورشید کم می شود. آب درون کولر آبی به دلیل تابش مستقیم خیلی زود تبخیر شده و مصرف آب بالاتر رفته و در نتیجه پمپ و موتور کولر باید انرژی بالاتری را برای تولید هوای خنک مصرف کنند و در نتیجه عمر مفید کولر کاهش پیدا می کند.
از مزایای استفاده از سایبان برای کولرهای آبی مواردی اعم از محافظت از بدنه کولر در برابر تابش نور خورشید، باد، باران و گرد و خاک، کاهش مصرف انرژی برق و آب و افزایش تولید باد خنک تر بدون فشار آوردن به قطعات کولر اعم از پمپ و دینام موتور است.
فعالیت کولر بدون آب ممنوع است
فعالتی کولر بدون آب به طور مداوم سبب داغ شدن موتور و در نتیجه سوختن آن میشود. در کولرهای آبی، پمپ است که وظیفه آن انتقال آب از کف به سمت پوشال هاست که اگر این پمپ عملکرد صحیحی نداشته باشد، کولر آبی همانند پنکه عمل کرده و سرمایش ایجاد نمیشود و گرما در این جعبه فلزی بالا رفته و در نتیجه امکان سوختن دستگاه بالا میرود؛ به عبارتی دیگر تنها راه خنک ماندن موتور کولر، گرفتن گرمای درون کولر توسط آب است.
مطابق با فضا ظرفیت کولر آبی را انتخاب کنید
انتخاب ظرفیت کولرهای آبی باید متناسب با فضا باشد و در هنگام انتخاب ظرفیت باید تعداد اتاق ها، تعداد خروجی هوا، آفتابگیر بودن فضای مورد نظر، ضخامت دیوارها و همچنین محل جغرافیایی در نظر گرفته شود و اگر ظرفیت کولر آبی کمتر از فضای مورد نظر انتخاب شود، به کولر آبی فشار آمده و عمر آن کم می شود.
برای مثال در فضاهایی که متراژ آن 30 تا 50 متر است از کولر آبی کوچک، فضاهای 50 تا 60 متری از کولرهای آبی 3800، فضاهای 65 متری تا 120 متر از کولرهای آبی 4900 و 120 تا 155 متر از کولرهای آبی 7000 به بالا استفاده کرد.
باز گذاشتن پنجره و ایجاد جریان خروجی هوا در داخل خانه
برای آنکه هوا گردش پیدا کند، بهتر است یک پنجره باز باشد و این کار سبب شده تا فشار کمتری به کولر وارد شود و هوا به خوبی در فضا گردش پیدا کرده و بوی نامطبوع و هوای ناسالم خارج شود و دلیل آن هم این است که کولرهای آبی با آب کار می کنند و رطوبت در خانه بالا می رود؛ از این رو یک خروجی هوای کوچک سبب شده تا رطوبت هوا در خانه جمع نشده و از طریق دریچه، خارج شود.
پدهای سلولزی در کولرهای سلولزی سبب بالا رفتن طول عمر کولر آبی میشوند
پدهای سلولزی در کولرهای سلولزی آبی دارای بافتی منظم و مستحکم هستند و قابلیت ذخیره آب را درون خود دارند و در نتیجه هوای خروجی آن بسیار خنکتر از کولرهای آبی است که پوشال دارند. راندمان حرارتی بالاتر سبب شده تا دور موتور کمتری ایجاد شود و در نتیجه مصرف برق و آب کمتری را ایجاد میسازد.
ساختار همگن و یکنواخت پدها در این سیستم های سرمایشی که از جنس سلولز است، سبب شده تا آب به طور یکسان و یکنواخت روی این پوشال های سلولزی پخش گردند و در نتیجه بازدهی این کولرها 80 درصد بیشتر از کولرهای پوشالی است.
کولرهای پلیمری نیز نوع جدید کولرهای سلولزی است که بدنه آن ها از پلیمر است و در برابر اشعه فرابنفش مقاوم است و عایق مناسبی در برابر انتقال حرارت نیز میباشد و همچنین سبب شده تا اتلاف انرژی کاهش یافته و در نتیجه بازدهی خنکی ایجاد میشود.
مجهز بودن این سیستم سرمایشی آبی به اینوتر سبب شده تا امکان انتخاب 20 دور متغیر برای کولر فراهم شود که همین ویژگی سبب کاهش 70 درصدی مصرف برق این کولرهای پلیمری شده است.
با توجه با این موراد میتوان گفت که خرید کولرهای آبی فلزی سلولزی یا کولر آبی پلیمری میتواند خریدی آگاهانه باشد و خریدی است که خریدار پشیمان نمیشود و درست است که قیمت کولرهای پلیمری و یا فلزی سلولزی بالاتر است؛ ولی به دلیل مزایای جانبی و طول عمر بالاتر، خرید آن ها مقرون به صرفه تر است.
شرکت کاوه کویر علاوه بر تولید کولرهای آبی پوشالی توانسته است نسل جدیدی از کولرهای آبی اعم از کولرهای پلیمری و کولرهای فلزی سلولزی را روانه بازار کند که طول عمر بالاتری نسبت به نوع پوشالی و قدیمی تر دارند.
نوع پلیمری کولرهای آبی کاوه کویر در واقع نسل اصلاح شده از سیستم های سرمایشی آبی است که فاقد عیب های موجود در کولرهای فلزی است و در ظرفیت ها و مدل های مختلف ارائه می شود.
کاهش 60 درصد مصرف برق، کاهش هزینه تعمیرات، عدم سایش و خرابی، عدم نیاز به تعویض و سرویس دهی مداوم، داشتن سیستم اینورتر، تخلیه اب به صورت خودکار و استحکام و دوام بالا در این کولرهای پلیمری سبب شده است تا عمر مفیدتری نسبت به کولرهای فلزی داشته باشند.
توصیه های مهم در هنگام روشن کردن کولر
بهتر است برای بالا رفتن عمر بیشتر کولرهای آبی، استفاده کنندگان از این دستگاه، به توصیه های زیر که بسیار ساده هستند، عمل کنند:
- بهتر است قبل از زدن کلید موتور، کلید پمپ زده شود تا آب به جریان بیافتند و پوشال ها خیس شوند.
- بعد از زدن کلید پمپ و اطمینان از گردش جریان آب در کولر، بهتر است کلید تند زده شود و پس از 5 دقیقه، کلید کند زده شود.
- اگر در هنگام کار کردن کولر، متوجه صداهایی شدید حتما به روغن کاری آن اقدام شود.